Hoe werkt een tatoeagelaserbehandeling?
Allereerst is het belangrijk om te begrijpen wat de werking van een tatoeagelaser precies is. De laser bestaat uit lichtdeeltjes die zijn opgeladen met stroom. Hiermee zenden ze energie uit in de vorm van licht. Dit licht wordt gebundeld in een straal, waardoor een laserstraal tot stand komt. Een laserstraal is pas effectief als het een doelwit heeft waardoor de straal geabsorbeerd kan worden. In het geval van een tatoeageverwijdering is dit doelwit pigment. Tijdens de laserbehandeling wordt de laserstraal op het pigment van de tatoeage gericht, waarna de inkt van de tatoeage in de huid, de laserstraal opneemt. Doordat de lichtdeeltjes worden opgenomen, ontstaat een grote hitte in de pigmentcellen. Hierdoor schieten de inktdeeltjes van de tatoeage uit elkaar. Dit is meteen aan de huid te zien door een grijsachtige verkleuring. In de dagen daarna gaat het lymfestelsel van het lichaam aan de slag om deze losse inktdeeltjes op te ruimen.
Om een zo goed mogelijk eindresultaat te behalen, zullen meerdere behandelingen plaats moeten vinden. Amateuristisch gezette tattoos hebben gemiddeld 2 tot 5 behandelingen nodig, terwijl professioneel gezette tattoos gemiddeld binnen 6 tot 10 behandelingen weg zullen zijn.
De behandelingen zijn niet pijnloos. Velen vergelijken de gevoeligheid met het zetten van de tattoo zelf, anderen vergelijken het gevoel met het schieten van een postelastiek tegen het te behandelen gebied. Echter is deze pijnsensatie niet gevaarlijk. De behandeling is volledig veilig en je wordt goed op de hoogte gebracht welke verrichtingen wanneer zullen plaatsvinden.