Voedingssupplementen voor de huid

OMEGA 3 Visolie van Eqology

Schoonheid komt zeker ook van binnenuit! In aanvulling op al onze behandelingen heeft VIP Huidkliniek Breda een samenwerking met het mooie Noorse bedrijf Eqology. Ons team is getraind om je te begeleiden in dit traject waarbij al snel veel resultaat te behalen is. Het fijne van dit traject is, dat het een meten is weten traject is. Je ziet dus bij aanvang wat de Omega 3/Omega 6 disbalans in je lichaam is en na een paar maanden meten we het opnieuw om de resultaten te beoordelen.

De meest gestelde vragen tref je hieronder aan:

Onze hedendaagse (Westerse) voeding bevat door de wijze waarop het wordt bewerkt vele malen meer omega-6 dan voorheen en tegelijkertijd bevat de vis die we eten vele malen minder van de juiste omega-3 vetzuren, waardoor de zogenaamde omega- 6/omega-3 balans behoorlijk is verstoord. Met een te hoge omega-6/omega-3 balans (hoger dan 5:1) functioneert ons lichaam niet naar behoren, bevindt het zich in een toestand van permanente (chronische) inflammatie en verouderen we sneller.

Aangezien het niet gemakkelijk is om de inname van omega-6 in voldoende mate te minderen en vis simpelweg niet meer de benodigde omega-3 bevat, is het noodzakelijk om een (hoogwaardige) omega-3 olie te gebruiken om de balans te herstellen. Daarmee temperen we de ontstekingsprocessen, waardoor heel wat chronische degeneratieve ziektes worden voorkomen of gunstig beïnvloed worden.

Door middel van een meten-is-weten traject van 6 maanden kan eenvoudig worden vastgesteld in welke mate de omega-6/omega-3 balans is verstoord. Dit doen we door bij aanvang een eenvoudige bloedtest te doen en dat in de vijfde maand nogmaals te meten. Alle rode bloedcellen zijn dan ververst (deze hebben een levensduur van circa 4 maanden) en dan kan de nieuwe waarde en daarmee het positieve effect van het supplement goed worden bepaald.

Om een visolie in capsules te krijgen dient deze te worden verhit en daarbij treedt oxidatie op. Oxidatie gaat ten koste van de kwaliteit van de visolie en met name de langere (meest belangrijke) molecuul structuren (zoals DHA) hebben daar onder te lijden. Dus de oxidatiewaarde (zogenaamdeTOTOX) en kwaliteit van een visolie in vloeibare vorm is dan altijd beter.

Lijnzaadolie als plantaardige omega-3, oftewel ALA, is niet beter of slechter dan omega-3 uit vis (EPA of DHA), want in principe kan ons lichaam ALA zelf omzetten in EPA en DHA door middel van enzymen. (Voor mannen beter geen lijnzaad) Het probleem is echter  dat we zoveel meer omega-6 (LA) binnen krijgen. Voor omzetting van LA naar AA worden echter dezelfde enzymen gebruikt als voor omzetting van ALA naar EPA/DHA. Daardoor blijven er niet genoeg enzymen over voor de omzetting van ALA in EPA en al helemaal niet in (het nog belangrijkere) DHA. Bovendien zijn plantaardige oliën geraffineerd en geoxideerd. Het is daarom wel beter om visolie als omega-3 supplement te gebruiken.

Aangezien het niet de verwachting is dat onze voeding veel zal veranderen, zal inname van een hoogwaardig omega-3 supplement noodzakelijk blijven. In principe hoort deze essentiële voedingsstof standaard in de boodschappenkar te liggen. Zoals hier boven aangegeven is de balans in onze voeding dermate verstoord dat het gebruik van een omega-3 supplement noodzakelijk is en blijft.

De juiste verse, wilde vis die rijk is aan EPA en vooral aan DHA is tegenwoordig heel moeilijk te verkrijgen en bovendien is de meeste vis gekweekt. Kweekvis krijgt kunstmatig voedsel wat in veel gevallen is aangemaakt met plantaardige olie (omega-6) en daarnaast allerlei kunstmatige stoffen en vaak antibiotica bevat. Dit maakt het zo goed als onmogelijk om door het eten van verse vis de juiste hoeveelheden omega-3 binnen te krijgen.

Alle rode bloedcellen zijn dan ververst (deze hebben een levensduur van circa 4 maanden) en vanaf dat moment kan de nieuwe waarde en daarmee het positieve effect van het supplement goed worden bepaald.

In een heel enkel geval komt het wel eens voor dat iemand de visolie niet kan verdragen of simpelweg niet weg krijgt. Veelal helpt het dan om de visolie op een ander moment van de dag in te nemen, te mengen met bijvoorbeeld yoghurt, sap of een shake of te starten met theelepeltjes verdeeld over de dag. Het kan ook door een probleem met de vetvertering komen en dan zou extra suppletie met choline een tijdelijke oplossing kunnen zijn. Als ook dat geen oplossing biedt, dan kan uiteraard te allen tijde worden gestopt met het gebruik.

Absoluut! De Pure Arctic Oil omega-3 kan in principe met alle voeding worden vermengd zolang er geen verhitting of verwarming aan te pas komt (om oxidatie te vermijden).

Mengen met een warme drank (of warme pap) is dan ook niet aan te raden.

De visolie kan op elk moment van de dag worden ingenomen, bij voorkeur in combinatie met of na een maaltijd die ook iets van ander vet bevat (boter, avocado, olijfolie e.d.). Dit geeft een betere opname. Niet meteen op een nuchtere maag; dan verbruikt het lichaam de omega als voeding en is het niet beschikbaar voor de eigenlijke functies.

Een groot verschil zit met name in de TOTOX waarde (voor EQ PAO ligt de oxidatiewaarde tussen 3,5 en 4,5), welke de meeste andere producten niet eens vermelden.

Verder is er een behoorlijk verschil in de duurzaamheid: gemaakt uit verloren biomassa. Dus geproduceerd uit inwendige delen die normaal als afval overboord gaan en niet van vlees-/snijresten. Dat betekent geen eiwit in de olie, geen last van allergie voor vis(eiwit), geen overbevissing en traceerbaar.

Daarnaast zit het verschil in de natuurlijke, niet chemisch bewerkte, vorm van de vloeibare  Full Spectrum Olie met verschillende omega’s en andere stoffen (uit de koudste wateren/ het koudste seizoen). En in de hoge mate van DHA en EPA plus nog een behoorlijk aandeel koudgeperste, organische en met een Award bekroonde omega-9 (olijfolie) uit Kreta en vitamine D3. In EQ PAO, PVO en Gold zit van nature meer DHA dan EPA, hetgeen voor ons lichaam een veel betere verhouding is dan andersom.

Meerdere keren heeft het Noorse Eqology de Superior Taste Award gewonnen vanwege de smaakkwaliteit. Ook bezitten ze een Halal certificaat en is het goed gekeurd voor sporters (Cologne List).

Tenslotte een Meten=Weten traject bij een onafhankelijk laboratorium om de werkzaamheid aan te tonen.

Hierover lopen de meningen uiteen, maar het is nagenoeg onmogelijk om te veel omega-3 binnen te krijgen en het lichaam daardoor schade toe te brengen. Voor EPA en DHA wordt in Frankrijk een maximumgrens (of dagelijks aanbevolen hoeveelheid) vastgesteld van ongeveer 2g/d. De Amerikaanse Food and Drug Administration beschouwt 3 g/d als een maximum. Boven die grens kan het voedingsbelang van de omega-3-vetzuren niet meer worden aangetoond. Het gaat hier echter niet om een veiligheidsgrens, dwz een hoeveelheid waarboven zich een gezondheidsrisico voordoet.

Wel verdient het aanbeveling om bij hoog gebruik in combinatie met bloedverdunners de huisarts te consulteren.

Een ongeopende verpakking is 1,5 tot 2 jaar houdbaar waarbij het wordt aanbevolen deze op een donkere en koele plaats te bewaren, want te veel licht kan een mate van oxidatie tot gevolg hebben. Na openen dient de visolie in de koelkast te worden bewaard om oxidatie te beperken. Bij een temperatuur lager dan 4 graden kan de visolie enigszins troebel worden (dat is het aandeel olijfolie), maar dit kan geen kwaad en doet geen afbreuk aan de kwaliteit. Het verdwijnt vanzelf naarmate de temperatuur weer boven de 5 graden komt. EQ PAO is na openen maximaal 90 dagen houdbaar in de koelkast, maar binnen een maand gebruiken wordt aanbevolen.

Dit is afhankelijk van je lichaamsgewicht. Per kilogram lichaamsgewicht dient 0,15ml EQ PAO teworden ingenomen, dus bij een gewicht van 80 kg is dat 80 x 0,15ml = 12ml. Hou voor volwassenen minimaal 10 ml aan.

Bij een bloedtest die je bijvoorbeeld bij de huisarts af laat nemen wordt de omega- 6/omega-3 ratio niet gemeten.

De zogenaamde “ratio-test” toont de verhouding aan tussen omega-6 en omega-3 in het bloed en daarmee je omega-6/omega-3 ratio (balans). Dit is eigenlijk de verhouding arachidonzuur(AA-omega-6) ten opzichte van EPA(omega-3) welke maximaal 5:1 of lager moet zijn. Verder wordt ook de omega-3 index van het celmembraan gemeten waarmee het percentage omega-3 ten opzichte van de andere vetten in je bloed wordt vastgesteld. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een te lage index (beneden 8%) leidt tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Een omega-3 supplement kan veilig naast alle andere voeding worden gebruikt, dus ook naast vitaminen en mineralen supplementen. Het verbetert zelfs de opname van vitamine en mineralen, waardoor die supplementen nog effectiever zullen zijn.

Dat is per persoon verschillend. Doordat je start met een dubbele dosis krijgen je cellen een goede boost en is er in veel gevallen de eerste maand al verbetering merkbaar (beter slapen, beter ontspannen, energieker). Gedurende het meten is weten traject is absoluut verbetering merkbaar, zeker als je met een slechte waarde bent begonnen. Bij personen die al een hele goede startwaarde hadden zal de verbetering wat minder snel merkbaar zijn, maar dat spreekt voor zich.

Op het moment dat je een product aanbiedt, ben je beperkt in wat je daarover mag zeggen in relatie tot de vele wetenschappelijke onderzoeken die er zijn gedaan. We zijn daardoor beperkt tot hetgeen door de EFSA wordt voorgeschreven aan claims die je  mag maken. Het staat een ieder uiteraard vrij om op internet zelf onderzoek te doen naar studies hierover en daar zelf een conclusie aan te verbinden. Er is heel veel goede informatie beschikbaar die eenvoudig te vinden is. Bovendien hebben we veel testimonia van gebruikers en specialisten uit NHL. Dat mag je persoonlijk vertellen, ik ken iemand   die …….. Zet buiten de EFSA claims niets op papier.

Visolie is voor dieren net zo zinvol als voor mensen, hoewel dierenvoeding veelal wel beter is gebalanceerd dan de voeding die wij eten. Er zijn zelfs specifieke supplementen voor dieren verkrijgbaar (met name voor honden en paarden). EQ PAO is sowieso zeer geschikt voor gebruik bij dieren en daar zijn inmiddels ook al zeer positieve ervaringen mee bij diverse klanten.

Nee, het omega-3 tekort en het teveel aan omega-6 staat los van de seizoenen en is dus het gehele jaar van belang.

Aangezien de meeste mensen een behoorlijk verstoorde balans hebben (het Europees gemiddelde ligt rond de 17 op 1, dus 17x zoveel omega-6 dan omega-3), is het raadzaam de cellen een goede boost te geven bij de start om een optimaal effect te  bewerkstelligen.

Nee, er zijn tot op heden geen bijwerkingen bekend van EQ PAO. In een enkel geval komt het wel eens voor dat mensen het niet goed verdragen (misselijkheid) en om die reden willen stoppen met het gebruik, maar dat zou ook te maken kunnen hebben met het feit dat het lichaam gaat ontgiften zodra de cellen meer permeabel worden en dus (eindelijk) afvalstoffen af gaan voeren.

Bij misselijkheid wordt aangeraden om de oil samen met yoghurt, sap, shake innemen of met Essential na of tijdens de maaltijd (niet in een warme drank).

Sowieso is het aangeraden om kleine beetjes in te nemen bij voeding die liefst ook rijk is aan vetten. Mengen kan ook met bijvoorbeeld volvette kokosyoghurt of kokosmelk

Is er een problemen met de vetvertering? Valt het zwaar op de maag, ben je misselijk, last van opboeren? Soms zijn mensen geen vetten meer gewend, omdat nog vaak geadviseerd wordt vetarm te eten. Zet dan Choline in (product van Biotics met lipase). Het ondersteunt ook de lever.

Het kan zijn dat je alvleesklier onvoldoende vetsplitsende enzymen (lipase) maakt of dat je onvoldoende galproductie hebt. Als dit is verholpen, kun je de visolie opnieuw gaan innemen. Dan kun je de visolie ook echt opnemen en heeft je lichaam de voordelen van de omega-3-vetten; start dan langzaam met een theelepeltje, kijk hoe het bevalt. De olie mag over het eten gedruppeld worden. Langzaam opbouwen naar een grotere hoeveelheid; dit kan soms best wat tijd in beslag nemen. Ook mensen bij wie de galblaas verwijderd is, verteren langzamer. Bij stoelgang problemen net vóór de maaltijd innemen.

EQ PAO wordt gewonnen uit wilde kabeljauw en een tweetal aan kabeljauw gerelateerde vissoorten (bijvangst). Deze vissen zwemmen in koude Arctische wateren op grote diepten en zijn daardoor zeer rijk aan DHAen EPA. Reeds vanaf 30 minuten na de vangst wordt de omega-3 gewonnen uit de duurzaam gevangen vis.